Во Германија се чека по 3-4 месеци за преглед на доктор? Објаснување за нашите таму, што треба да прават за да се забрза процесот

На страната Македонци во Германија, се појави помалку неверојатна информација, дека за одредени прегледи, се закажува и се чека по неколку месеци. Подолу, објаснување за нашинците кои живеат таму, како да се забрза овој процес:

„КАКО ПОБРЗО ДА ДОБИЕТЕ ТЕРМИН НА ЛЕКАР! Сигурно сте запознаени со ситуацијата кога ќе се јавите на кардиолог, ортопед или друг специјалист и медицинската сестра на телефон ве известува дека следниот слободен термин е за три или четири месеци.

Ако итно ви треба термин, можете да ја повикате вашата Krankenkassе (институција за здравствено осигурување) и да побарате од нив да ви помогнат да закажете термин.
Потоа, еден од начините да закажете термин со специјалист што е можно поскоро е да отидете на клиниката во одделот за итни случаи (Notfallaufnahme).

Таму ќе почекате малку подолго во редот, но ќе ве прегледаат истиот ден. Некои ординации имаат и онлајн сервис за закажување термин, па на нивните портали можете да видите дали некој моментално откажал термин.

Како „Notfallpatient“ (итен случај) можете да одите на лекар и без закажување, но треба да сте веќе пред ординација рано наутро пред почетокот на работното време.“