Магијата на рузмаринот: Оваа билка лекува невидливи рани

Ако сте емотивно повредени, рузмаринот ќе помогне да се смирите и да ги излекувате невидливите рани.

Се верува дека има моќ да ги смири моментните чувства, но и дека помага да станете емотивно многу посилна личност.

Рузмаринот е билка која ја чува куќата од натрапници, но и од лош брак.

Доколку жената се сомнева дека сопругот и е неверен, треба да стави гранче рузмарин под садот или чинијата од која тој јаде. Се верува дека тогаш мажот секогаш ќе брза да се врати дома, каде и да бил излезен.

Рузмаринот штити и од несреќи, па потребно е да се направи амајлија од оваа билка, кој ќе биде блузу воланот, па на тој начин ќе донесе заштита на патувањата.

Доколку во домот доаѓаат непожелни гости, треба да се земе малку рузмарин и семе од Морач (див копар) и да се стави над влезната врата. Се верува дека непожелните гости веќе нема да доаѓаат.