Аваз: Драги пријатели, ова се најтоксичните пестициди за кои сте слушнале – Петиција за забрана на отровот

Светското движење за заштита на граѓанските права “Аваз” покрена нова петиција за забрана на новиот пестицид кој е пуштен во употреба.

Имено, според сознанијата на “Аваз”, станува збор за најопaсниот пестицид за кој досега сме слушнале а кој се поврзува со канцер, оштетување на мозокот и нервни оштетувања.

Станува збор за токсичната материја хлорпирифос и според нив е највалканата тајна на хемиската индустрија што се случила некогаш во историјата, вешто криена и од медиумите. Имено, оваа хемикалија веќе се наоѓа во нашата храна, воздухот и водата за пиење, а потекнува од истите нервни агенси кои се развиле во нацистичките лаборатории.

Од Аваз се надеваат дека со потпишување на нивната петиција би можело да се да стави забрана за употреба барем во Европа, а потоа забраната би можела да се прошири и насекаде во светот.

Поддржувачите на овој пестицид велат дека тоа било хемикалија со најефикасно дејство досега. Сепак, ефектите што може да ги има врз човековото здравје се разорни, предизвикувајќи ги сите можни потешки болести, започнувајќи пред сè од рак на бели дробови, па се до Паркинсова болест. Особено лошо поминуваат децата, бидејќи кај нив се оштетува мозочниот развој и предизвикува намален IQ.

Движењето Аваз веќе извојува една ваква победа против гигантот Монсанто кога излегоа на суд со петицијата за забрана на отровот глифосат. Хлорпирифосот е уште поопасен од глифосатот, па затоа апелираат дека мора што поскоро да се забрани.

Сега се надеваат на поддршка од народот, дека ќе извојуваат нова победа против ова ново зло.

Dear friends,

It’s the most dangerous pesticide you’ve never heard of, linked to cancer, brain damage, and nerve disorders — and it’s everywhere.

Chlorpyrifos is the chemical industry’s dirtiest secret, topping sales everywhere, but kept from the media spotlight. And it’s no surprise — it traces back to nerve agents developed in a Nazi lab! Now it’s in our food, air and drinking water. 

Right now we have an amazing chance to get it banned. Europe could be about to block its use, and key decisions are coming up in major markets like Brazil and the US. Let’s make sure we win the ban in Europe, and then unleash the power of our movement to push for bans everywhere!

Sign now and share with everyone — when this is huge, we’ll team up with chlorpyrifos victims to deliver our voices to regulators around the world:

Sign to ban chlorpyrifos!

Its defenders say chlorpyrifos is an effective pesticide — but that’s because it’s derived from a class of chemicals developed to make nerve gas! This could be one of the most toxic chemicals we’ve ever put on our food.

The effects it can have on the human body are devastating, triggering everything from lung cancer to Parkinson’s disease. And children are badly affected, damaging their brain development and reducing their IQ.

Now we have a chance to call time on chlorpyrifos use. With Europe close to a ban, we can take this over the line, then help launch a movement to take the fight to other major markets across the world — starting with Brazil and big US states where key decisions are imminent.

Sign now and share with everyone — let’s get this toxic chemical off our food and out of our children’s bodies ASAP:

Sign to ban chlorpyrifos!

Our community played a central role in the fight against glyphosate, and when chemical kingpin Monsanto took us to court over our campaign, we came together and won! Chlorpyrifos is even worse — so let’s stop this poison being spread before it does more damage!

With hope and determination,

Pascal, Spyro, Luis, Antonia, Aloys, Rosa, Melanie, Bert, Ricken and the entire Avaaz team

MORE INFORMATION

A Mother’s Exposure to Pesticides During Pregnancy May Raise Children’s Autism Risk (TIME)
https://time.com/5555300/pesticide-exposure-autism/

Poison Fruit: Dow Chemical Wants Farmers to Keep Using a Pesticide Linked to Autism and ADHD (The Intercept)
https://theintercept.com/2017/01/14/dow-chemical-wants-farmers-to-keep-using-a-pesticide-linked-to-autism-and-adhd/

EU proposes pesticide ban, but key documents still secret (EU Observer)
https://euobserver.com/environment/146244

Trump’s Legacy: Damaged Brains (The New York Times)
https://www.nytimes.com/interactive/2017/10/28/opinion/sunday/chlorpyrifos-dow-environmental-protection-agency.html

Brazil’s Dangerous Open Door for Toxic Pesticides (Human Rights Watch)
https://www.hrw.org/news/2019/07/26/brazils-dangerous-open-door-toxic-pesticides